Hjem    En ny venn    Hvem er vi    Støtt oss    Omplasserte katter   Linker    Artikler     

 

 

Kattunger skal ikke forlate kattemoren før de er 12 uker

 

Foto: Lova Torstensson

 

 

1 mai 2008 kom en ny lov til Sverige:

SJVFS 2008:5 3 kap – Särskilda bestämmelser för hållande av katt (inbäddad länk http://www.sjv.se/download/18.1c72e95711857a2245380004576/2008-005.pdf)

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.

Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

 

Tidligere var det vanlig at kattunger flyttet hjemmefra både ved 8 og 10 ukersalderen.

 

Hvorfor skal kattunger være med kattemoren frem til de er 12 uker?

I alderen mellom 8- 12 uker skjer en del av kattungenes sosiale utvikling og oppfostring. De lærer seg hvordan man oppfører seg i forhold til andre katter og hvordan man leser andre katters kroppspråk. Kattemoren lærer kattungene å slutte å die og i den prosessen lærer kattungene både å takle frustrasjon og avvising.

 

Under lek og slosskamper sammen med sin mamma og søsken blir de tolerante, lærer seg grenser og å ikke bite for hardt. Kattemoren bruker ofte bryte inn mellom kattungene om leken går over styr. Hun lærer dem også å bli renslige.

 

De fleste kattunger er modne til å flytte ved 12 ukers alderen, men man skal huske på at det er en minimumsalder og at en del kattunger kan behøve lengre tid. Å beholde dem lengre er ikke noe oppdrettere gjør for egen skyld, tvertimot- det koster penger- men det er for at kattungene skal bli trygge, friske og harmoniske kattunger.

 

Foto: Lova Torstensson

 

Hvilke problemer risikerer katten å få om den flytter for tidlig?

Det er viktig å merke seg at det ikke er alle kattunger som får problemer om de taes for tidlig fra sin familie. At man kjenner til flere katter som har håndtert det bra er ikke noe argument for å la være å vente når det finnes en markant risiko for at katten kan få problemer. Enkelte problemer og forstyrninger kan være diffuse eller opptre senere i livet, og derfor være vanskelige å koble til kattens oppvekst.

 

Rundt 8-12 ukers alderen begynner imunforsvaret som kattungene får via morsmelken å avta, samtidig som de skal bygge opp ett eget forsvar mot sykdommer, ikke minste ved hjelp av vaksinen. Stress er ikke bra for immunforsvaret og å flytte, med det stress det innebærer, gjør at katten blir ekstra mottakelig for bakterier og sykdommer.

 

Stress, nytt miljø og ny diett kan lett gi kattunger problem med magen etterfølgende med diare.

Små kattunger er veldig sårbare for uttørking og mageproblem er i værste fall vanskellig å få bukt med. En eldre katt er tryggere og har ett bedre immunforsvar- dessuten er det viktig å gi kattungen den samme maten som tidligere- vertfall den første perioden. Alle forendringer skal gjøres gradvis og forsiktig med en ny infasing av det nye foret. 

 

At kattungene spiser fast føde og går på do betyr ikke automatisk at den klarer seg uten familie. Katter er av naturen skeptiske til ny føde med sammen med familien får den mulighet å trygt bli prøve seg på å spise kattemat. De trenger også tid på seg slik at de i fred og ro kan etablere sine egne dovaner. 

 

En katt som savner grunntryggheten kan senere i livet få problemer med med toalettvaner og begynne gjøre sine behov andre steder enn i doen, fordi den føler seg stresset. De kan også begynne å markere ved å kvesse klør på uønskette steder, bli engstelig for forandringer eller redd for fremmede mennesker. Det er heller ikke uvanlig at kattunger begynner å sutte eller tygge på ting, ett problem som kan følge med i voksen alder.

 

Katter som ikke får lære seg å håndtere nederlag og frustrasjon gjennom mammas avvenning kan senere i livet utvikle en aggresiv oppførsel. Ofte forstår vi mennesker ikke hvorfor denne endringen oppstår. De kan også leke for hardt og bite, fordi de ikke har fått lært seg grenser i leken med sin kattefamilie da de var små.

 

Brister i den sosiale utviklingen kan gjøre kattene sosialt inkompitente. Dette kan årsake problem om de får en kompis som den skal være sammen med. De forstår ganske enkelt ikke andre katters kroppspråk og kan ikke kommunisere med dem.

 

Myten om at katten er ett ensamdyr som liker seg best alene kan tenkes å komme av at man tidligere tok katter fra kattemoren ved 8 ukers alderen og at mange katter derfor ble sosialt handikappede. Katter er ikke flokkdyr heller, derimot er de sosiale dyr som vanligvis trives bra sammen og som stimuleres av å leve med en kompis.

 

Foto: Lova Torstensson

 

Dårlige argumenter for at katter skal selges for tidlig

 

Kattemammaen er aggressiv og støter bort kattungene, dessuten går kattungene allerede på do og de spiser vanlig mat.

Dette er en naturlig del av kattungers utvikling og ingen grunn for å skille den fra sin familie.

 

Jeg vil ha kattungen så tidlig som mulig for at den skal bli ekstra avhengig av meg

En yngre katt knytter seg ikke bedre til sin eier enn en eldre katt gjør. En eldre katt er trygg, nysgjerrig og selvstendig og har bedre forutsetninger for å skape ett sunt forhold til sin eier. Dessuten kan man se hvor utrolig nært hittekatter/omplasseringskatter kommer sine eiere, tross i at de ofte er eldre og godt voksne katter når de finner nye hjem.

 

Alle mine katter har vært 8 uker når de har kommet til meg og det har ikke vært noe problem.

For det første utsetter man katten for en høyere risk for at den skal få problemer om den flytter hjemmefra når den er for ung. For det andre så kan det være vanskelig å se disse probleme om man ikke har noe å sammenligne med. Man kan sammenligne med at ett menneske på 13 år ikke er moden for å flytte hjemmefra enda, men kan alikevell klare seg ganske bra.

 

Hundekvalper flytter ved 8 ukersalderen, hvorfor kan da ikke kattunger gjøre det samme?

Katter og hunder er ulike arter, utvikles ulikt og har ulike behov.

 

Foto: Lova Torstensson

 

Det er viktig at kattekjøpere setter krav til "oppdretteren" at kattungen skal bo med sin kattefamilie til den er 12 uker. Henvise evnt til svensk (og også dansk lov) lov og ikke la deg presse ved trusler om avvliving eller salg til andre kjøpere.

Tenk på hvilken oppfostring du vil støtte. En seriøs selger ikke kattunger før de er 12 uker, og dessuten bør kattungen veie minst 1 kilo.

 

Uansett hvor søt en kattunge en er, så fortjener den også en så bra start i livet som mulig. Det tjener ALLE på.

Man kjøper en kattunge, men skal leve med en katt i 15-20 år.

 

 

Artikkelen er skrevet av Lova Torstensson, kattstatus.se og er utlånt til Kattens SOS gjennom vårt samarbeide med svenske Kattstatus.se.

Artikkelen er oversatt til norsk av Janne Helen Lorentzsen, Kattens SOS.

Copyright